Akyürek Balta’dan OSB’lere yeşil dönüşüm çağrısı
Dünyadaki tüm gelişmelerin üretimde yeşil dönüşümü gerekli kıldığına dikkat çeken Mersin-Tarsus Ziraî Eser Sürece İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Başkanı ve OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Gül Akyürek Balta, yeşil dönüşüm fırsatlarından yararlanmak için ‘ AB Yeşil Anlaşması’nın OSB’lerde çok hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Kriterlerin karşılanması çağrısında bulundu.
Gül Akyürek Balta, III. İstanbul Sanayi Odası’nda düzenlendi. Türkiye Döngüsel Ekonomi Hafta programına katıldı. Programda, Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Lideri Oya Eroğlu moderatörlüğünde düzenlenen ‘Eko-Endüstriyel Alanlar, Yeşil OSB Uygulamaları’ konulu panelin konuşmacısı olan Akyürek Balta, TÜİOSB’nin yeşil OSB sürecini anlattı ve OSBÜK’ün ‘Yeşil OSB’ çalışmaları. hakkında bilgi verdi. TÜİOSB’nin ‘AB Yeşil Anlaşması’ kriterlerine uygun ilerlediğini belirten Akyürek Balta, kuruluş aşamalarından bahsederken, 2016 yılında bir grup sanayiciyle birlikte yatırımlarını genişletmek, yeni sanayi alanı ihtiyacını karşılamak için harekete geçtiklerini belirtti. Türkiye’nin ilk dijital OSB’sini kuruyoruz. yaptı.
Yeni küresel markalar
İleri teknolojiye sahip tarım ürünlerine maksimum katma değer katarak 10 bin kişiye yeni küresel markalarla nitelikli istihdam sağlamayı hedeflediklerini kaydeden Akyürek Balta, TÜİOSB’deki gelişmeleri şöyle anlattı: “TÜİOSB’u Sanayi Bakanlığı onayıyla kurduk Temel altyapı projelerimiz Dünya Bankası tarafından finanse edildi.Yol ve arazi kazı ve dolgu inşaatlarımıza 2021 yılında başladık.Bölgesel arazi düzenleme çalışmalarımızı ve kalıcı arazi tahsislerimizi 2023 yılında tamamladık. Yeni yatırımcı talepleri doğrultusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na 133 hektarlık genişleme alanı için başvuruda bulunduk. 2024 “2019, fabrikalarımızın üretime başlayacağı yıl olacak.”
TÜİOSB’nin 100 fabrika ile 10 bin kişiye istihdam sağlayacak, sadece bölgenin değil ülkenin kalkınmasına ve refahına katkı sağlayacak dijital tarım ve gıda ekosistemi kuracağının altını çizen Akyürek Balta, “TÜİOSB bu sektöre girecek. Tarım ve gıda sektörünün yanına dünyanın en gelişmiş sistemlerini de ekleyerek geleceğin pazarlarına yön vereceğiz.” “Yön verecek bir kapasiteyi içerecek. Bu ülkemiz için çok değerli bir kazanım olacak” dedi.
Dönüşüme öncülük edecek marka
Akyürek Balta, TÜİOSB’nin dönüşümün öncüsü olacağını kaydederek şunları söyledi:
“TÜİOSB, akıllı teknik altyapılarının yanı sıra Ar-Ge İnovasyon ve Dijital Dönüşüm Merkezi, Tarım ve Beslenme Teknolojileri Test Merkezi, Gıda İnovasyon Merkezi, Dijital Tarım ve Gıda Endüstrisi Eğitim Kompleksi, Ortak Lojistik Merkezi, Güneş Enerjisi Santrali Projesi ve DigiGreenFoodValley sertifikasyon sistemine sahip bir markadır. Bölgenin ve Türkiye’nin dönüşümüne öncülük edecek dijitalleşme projemiz OSBÜK ve MEXT Dijital Dönüşüm ve Yetkinlik Geliştirme Merkezi ile yaptığımız işbirliği protokolü ile hayata geçirilecek. Bu bağlamda hedefimiz tüm ürünleri ihraç edecek bir marka yaratmak. Türkiye’nin gıda ve tarım ürünleri pazarında önümüzdeki 100 yılın üretim üssü olması.Proje ile işletmelerin teknik bilgi altyapısı hazırlanacak ve uluslararası pazarlarda rekabet güçleri artırılacak.Protokol çerçevesinde İmzaladığımız anlaşmayla firmaların Ar-Ge ve inovasyon kapasiteleri geliştirilecek, markalaşmalarını kolaylaştıracak girişimler desteklenecek. Aynı zamanda yatırımcıların finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırılacaktır. “Yatırımcılarımıza hizmet verecek dijital dönüşüm merkezimiz, üretimin uçtan uca izlenebilirliğini sağlayacaktır.”
Düşük maliyetli verimli enerji
Yeşil OSB yolunda yatırımcılarının enerji birim maliyetlerini daha uygun hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Akyürek Balta, sözlerini şöyle sürdürdü: “Endüstriyel simbiyozla atıklarımız gibi yatırımlarımızla ekonomik avantajların temeli olacağız. yönetim tesisi, ortak sağlık ve güvenlik birimi ve çevre laboratuvarı ile bölgemizde kuracağımız yağmur suyu toplama merkezimizle atık yönetiminin üssü olacağız.” Su ileri teknolojiyle arıtılarak tarımsal sulama suyu olarak kullanılacak. TÜİOSB kendi kendine yeten bir OSB olacak. TÜİOSB yatırımcısı, fabrikasını kurarken aynı zamanda Güneş Enerjisi Sistemini (GES) de kuracak. Böylece hem güç verimliliği hem de uygun maliyetli güç tüketimi sağlanacaktır. konu olacak.”
Yeşil dönüşüm zorunlu
Konuşmasında dünyada yaşanan tüm gelişmelerin üretimde yeşil dönüşümü gerektirdiğini vurgulayan Akyürek Balta, “AB, her biri birer üretim üssü olan OSB’ler için önemli bir pazar. Sanayicilerimiz AB Yeşil Düzen kriterlerine ne kadar erken hazırlanırsa, o kadar önemli bir pazar haline geliyor.” Yeşil dönüşümün temelini oluşturanlar ne kadar büyük olursa kazanımları da o kadar büyük olacaktır.” Yeşil dönüşümün sağladığı fırsatlardan faydalanabilmek için OSB’lerimizin sürece uyum sağlaması gerekiyor” dedi.
OSBÜK rehberi
OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeşil Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik İhtisas Kurulu Başkanı Akyürek Balta, OSBÜK’ün OSB’lerin yeşil yolda ihtiyaç duydukları her türlü bilgi, eğitim ve finansmana erişmelerinde rehber görevi gördüğünü söyledi. Akyürek Balta, OSBÜK’ün çalışmalarını şu şekilde özetledi: “Ticaret Bakanlığı ile ‘Avrupa Yeşil Anlaşması ve Sınır Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme Toplantısı’ düzenledik. OSB’lerimizden toplanan elektronik atıkların geri dönüşümünden elde edilen gelirle ‘Avrupa Yeşil Anlaşması ve Sınır Karbon Düzenleme Mekanizması Bilgilendirme Toplantısı’ düzenledik. Vodafone Türkiye ile birlikte bu atıklara kod yaz projesi, 8 kodlama sınıfının oluşturulmasına katkı sağladık.TSE ile iş birliğimiz çerçevesinde ‘Yeşil Anlaşma ve Sınır Karbon Düzenleme Sistemi Bilgilendirme Toplantısı’ gerçekleştirdik. Protokol kapsamında, OSB tüzel kişileri ve katılımcı sanayicilere yönelik sera gazı emisyonlarının hesaplanması, raporlanması, doğrulanması, ürün karbon ayak izi ve su ayak izi konularında standartlar konusunda eğitim verilmesi, OSB’lerin teknik kapasitelerinin geliştirilmesine katkı sağlayacak çalıştaylar düzenlenmesi kararlaştırıldı. yeşil dönüşüm konusunda çalışmalar yürütüyor ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik karbonsuzlaştırma çalışmaları yürütüyoruz. TSE illerinde en az 50 sanayicinin katılımıyla OSB’lerin TS EN ISO 50001 Güç Yönetim Sistemi sertifikasyonu için 196 OSB çalışanının katılımıyla iki haftalık çevrimiçi eğitim gerçekleştirildi. Karbon Fiyatlandırma Mekanizmaları, Karbon Vergisi, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) Kapsamı, Sınır Karbon Düzenlemeleri, Yeşil Politika, Mevzuat Döngüsü Adımları, Karbon Ayak İzi Hesaplaması, Proje Hazırlama ve Geliştirme Esasları ve Teşvikler, SKDM Sektörel Kapsamları, Yeşil OSB vb. OSB ve bağlı kuruluşlarına bu konularda sözleşme bilgilendirme toplantıları ve eğitimler düzenlenmektedir. OSB’lerin ve katılımcılarının çatı üstü güneş enerjisi santrali yatırımlarına uygun finansmanı sağlayacak özel bir banka ile ‘GES Kredilendirme İşbirliği’ protokolü imzaladık. Yine özel bir banka ile imzalanan protokol ile sürdürülebilir güç kaynaklarının geliştirilmesi, çevrenin korunması, iş gücü ve gücün verimli kullanımının teşvik edilmesi amacıyla OSB’lerimize ve katılımcılarımıza uygun şartlarda finansal destek sağlanmıştır. OSBÜK enerji bilgi sistemi kurularak OSB’lerdeki enerji tüketiminin uzaktan izlenebilmesi ve öncü ekonomik gösterge haline gelmesi sağlandı.” – MERSİN