İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları yoğunlaşmaya devam ediyor
İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 33’üncü gününde de artarak devam ediyor.
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni (UCM) kadın, yaşlı ve çocukların öldürülmesinden sorumlu olan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve üst düzey İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri çıkarmaya davet etti. Filistin’de ise “İsrail’de kadın, yaşlı ve çocukların öldürülmesinden çocuklar, kadınlar ve yaşlılar sorumludur.” dedi. “Onun yaptığı öldürme, ICC’nin Netanyahu da dahil olmak üzere uluslararası ceza hukukunun ihlallerinden sorumlu kilit karar vericiler için derhal tutuklama emri çıkarmasıyla sonuçlanması gereken bir eylemdir.” İfadesini kullandı.
Kızıl Haç: ICRC’nin Gazze’deki insani yardım konvoyunun vurulmasından endişe duyuyoruz
Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), İsrail’in ablukası ve bombardımanı altındaki Gazze Şeridi’nde insani yardım taşıyan Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin (ICRC) konvoyunun vurulmasından büyük endişe duyduklarını belirtti.
ICRC’nin konvoyuna yapılan saldırıyla ilgili IFRC’nin X sosyal medya platformunda bir paylaşım yapıldı.
“ICRC’nin Gazze’deki insani yardım konvoyunun acil ihtiyaç sahiplerine hayat kurtaran yardım ulaştırırken ateşe maruz kaldığını duymaktan endişe duyuyoruz.” Paylaşımda insani yardım ekiplerinin korunması ve saygı duyulması gerektiği vurgulandı.
Beyaz Saray, İsrail’in Gazze’deki bombardımanında ölen çocuklardan Hamas’ı sorumlu tuttu
Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde İsrail bombardımanı altında enkaz altından çıkarılan çocukları görmenin “korkunç” olduğu belirtilirken, savaşta hayatını kaybeden çocuklardan yalnızca Hamas sorumlu tutuldu.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik Katılım Koordinatörü John Kirby, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Kirby, İsrail bombardımanları sonucu binaların enkazı altında kalan Gazzeli çocuklarla ilgili şunları söyledi: “Küçük çocukların enkazdan çıkarıldığı ve birçoğunun bunu yapamadığı görüntüleri görmek korkunç.” söz konusu.
Tel Aviv yönetimi ise, “İsrailli mevkidaşlarımıza, hedef belirlerken mümkün olduğunca ayrımcı ve dikkatli davranmanın önemini vurgulamaya devam ediyoruz.” Sadece şu ifadeyi kullanan Kirby, sivillerin ve çocukların ölümlerinden Hamas’ı sorumlu tuttu. Sözcü, Hamas’ın sivilleri bölgeyi terk etmek yerine evlerinde saklanmaya teşvik ettiğini iddia etti.
ABD Başkan Yardımcısı Harris, İsrail Devlet Başkanı Herzog ile telefonda görüştü
ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog ile yaptığı telefon görüşmesinde İsrail’e verdiği desteği yineledi ve Batı Şeria’daki “şiddet eylemlerinden sorumlu aşırıcı yerleşimcilerin sorumlu tutulması”nın altını çizdi.
Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamaya göre Harris ve Herzog, 7 Ekim’de Hamas’ın saldırılarının birinci ay dönümü nedeniyle telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede İsrail, Gazze ve Batı Şeria’daki son gelişmeler ele alınırken, Harris “İsrail’in vatandaşlarını savunma ve terörle mücadele etme hakkına” desteğini ifade etti.
Lübnan Hizbullahı Suriye’den yaklaşık 1.500 unsuru geri çekti
Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre Hizbullah, son iki hafta içinde ülkenin çeşitli bölgelerindeki Suriye ordusuna bağlı yaklaşık 1.500 unsurunu Lübnan’a çağırdı.
Hizbullah unsurları son iki haftada Halep’in batı kırsalındaki 46. Tugay’dan, İdlib’in doğusundaki Serakib, Karrateyin ile İdlib’in güneyindeki Maarratunnuman ve Han Şeyhun, Keferruma, Kefrenbil ve Hızerin bölgelerinden çekildi.
G7, Gazze’ye yardım ulaştırılması için “çatışmada insani bir duraklama” çağrısında bulundu
G7, İsrail’in yoğun saldırısı altındaki Gazze Şeridi’ne insani yardım ulaştırmak için “düşmanlıklara insani açıdan ara verilmesi” çağrısında bulundu.
Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko başkanlığındaki toplantıya ABD, Kanada, Almanya, İtalya, İngiltere ve Fransa’nın dışişleri bakanları katıldı.
Kamikawa, toplantının ardından yaptığı açıklamada, İsrail’in yoğun saldırısı altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik “düşmanlıklara insani açıdan ara verilmesi” konusuna değindi.
Japon Bakan, G7 ülkeleri olarak Gazze’ye insani yardım ulaştırılması için “çatışmaya insani açıdan ara verilmesi” çağrısında mutabakata vardıklarını belirtti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı, İsrail’in Gazze’de meşru müdafaa sınırlarını aştığını belirtti
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Ierapetritis, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarıyla ilgili olarak, “Şu anda Gazze’de olup bitenlerin gerekli tedbirlerin ötesinde olduğunu kabul edelim. Elbette (İsrail’in) kendini savunma hakkı var ama bu hakkın nasıl kullanıldığı ortada” dedi. da önemli.” söz konusu.
“Ortadoğu’daki krizin” kontrolden çıkıp daha da büyüyebileceği uyarısında bulunan Yerapetritis, Yunanistan’ın bu konudaki görüşünün Filistin halkını Hamas’tan uzak tutmak, İsrail’in meşru müdafaa hakkını kendi bünyesinde kullanmasına izin vermek olduğunu söyledi. Uluslararası hukuk çerçevesinde, 1967 sınırlarında iki devletli çözüm sağlamak ve sivilleri korumak. yönünde olduğunu vurguladı.
BM Raportörü Rajagopal: “Gazze’yi yaşanmaz hale getireceğini bilerek operasyon yapmak savaş suçudur.”
Birleşmiş Milletler (BM) Özel Raportörü Balakrishnan Rajagopal, “Sistematik olarak sivillerin konutlarını ve altyapısını yok edeceğini ve Gazze’yi yaşanmaz hale getireceğini bilerek askeri operasyon yürütmek savaş suçudur.” dedi. dedi.
Rajagopal, Gazze’de 1 milyondan fazla insanın kuzeyden güneye tahliyesi emrini vermenin, tahliye yollarına ve “güvenli bölgelere” defalarca saldırmanın “uluslararası insani hukukun acımasız ve açık bir ihlali” olduğunu vurgulayarak, “İsrail’in bu eylemi, İsrail’in bu eylemidir. uluslararası suç.” dedi.
Blinken, Gazze’nin Filistinliler tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtti
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Başarılı bir barış süreci için Gazze’de kurulacak yeni hükümetin Filistinliler tarafından yönetilmesi gerektiğini” kaydetti.
G7 ülkeleri dışişleri bakanlarının Gazze topraklarında daralma olmaması konusunda mutabakata vardığını belirten Blinken, Filistinlilerin Gazze’den zorla yerlerinden edilmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Blinken, Gazze’de Filistinlilerin liderliğinde kurulacak yeni hükümetin başarılı bir barış sürecinin sağlanmasında kilit unsur olduğunu kaydetti.
İsrail’in Gazze saldırılarında son durum
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, İsrail’in “Filistinlilere ve Filistinliler başta olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine” karşılık verdiği gerekçesiyle 7 Ekim sabahı kapsamlı bir saldırı başlattı. -Mescid-i Aksa”nın ardından İsrail ordusu Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı. başlattı.
İsrail, Gazze’den düzenlenen saldırılarda 315’i asker olmak üzere 1.400’den fazla İsraillinin öldürüldüğünü, 5.132 kişinin de yaralandığını duyurdu.
İsrail’e göre Gazze Şeridi’nde 31 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda öldürülen asker sayısı 33’e yükselirken, Kassam Tugayları’nın elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeria’da da bir İsrail askeri hayatını kaybetti.
Filistin Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Gazze’de İsrail saldırılarında 4 bin 324’ü çocuk, 2 bin 823’ü kadın olmak üzere 10 bin 569 Filistinli öldürüldü, en az 26 bin 475 kişi de yaralandı.
Batı Şeria ve Kudüs’te İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler 163 Filistinliyi öldürdü.
İsrail ordusu, Gazze’nin binlerce yaralı ve sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi, Nasr Çocuk Hastanesi, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastaneleri ile Filistin Kızılayı’na bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerini vurdu. tahliye etmek zorunda kaldı. Baskınlarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah üyesi ve 4 İsrail askeri hayatını kaybetti.