KOBİ’ler yeniden tanımlandı, şimdi en iyi bankalar
Nurdoğan ARSLAN ERGÜN
Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ’ler) enflasyona göre düzeltildi ve KOBİ’lerin belirlenmesinde kullanılan kriterler güncellendi. Buna göre KOBİ olabilmek için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarıldı.
Böylece enflasyonist etki nedeniyle bilançosu genişleyen ve KOBİ olmaktan çıkan şirketler KOBİ tanımına dahil edilerek KOBİ’lere yönelik teşviklerden yararlanma imkanları devam edecek. Yeni düzenlemeyi pahalıya mal eden DÜNYA Gazetesi Muharriri Zeki Gündüz, “KOBİ’lere giderlerinin bir kısmının veya tamamının devlet tarafından karşılanması ve daha ucuza kredi bulma gibi teşvikler veriliyor.
Bu düzenleme ile bazı firmaların yeniden KOBİ sınıfına dahil edilerek bu fırsatlardan yararlanmaya devam edebilmeleri sağlanmıştır. Bu noktada KOBİ’lerin gözü bankalarda olacak. “KOBİ bankacılığı laftan ibaret” diyerek kredi alamamaktan şikayet eden firmalar, yeni tanımla birlikte bankaların alacağı pozisyonu merak ediyor.
Bankaların Bilançoları Nasıl Gördükleri Önemlidir
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, artan fiyatlar nedeniyle KOBİ tanımındaki güncellemenin kaçınılmaz olduğunu belirterek, “Bunun etki-tepkisini sahada göreceğiz. gelecek günlerde.”
KOBİ Lideri Özgenç’e göre değerli olan bankaların kredi verirken nasıl bir KOBİ tanımını dikkate alacakları. Özgenç, “Bankaların KOBİ’leri hangi kriterlere göre tanımlayacağını, yeni tanımın bankaların bilanço tanımlarına uyup uymayacağını, kamu bankalarının nasıl bir pozisyon alacağını hep birlikte göreceğiz. Limit artırıldı ama düşük kalacak ve sıkıntı çıkacak” dedi.
Dönem dönem KOBİ’lerle ilgili regülasyon sorununun gündeme geldiğini söyleyen Nurettin Özgenç, piyasadaki fiyatların artması nedeniyle KOBİ güncellemesine ihtiyaç olduğunu yineledi. KOBİ olabilmek için net satış geliri veya mali bilanço limitinin 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarıldığını hatırlatan Özgenç, düzenlemeyi ‘olumlu’ olarak değerlendirdi ancak 500 milyon lira limitini yetersiz buldu.
Özgenç’e göre üst sınır 750 milyon lira olmalıydı. Özgenç, “Her şeyin fiyatının 3 katına çıktığı, bilançosu 10 milyon liranın altında olan 6 milyon işyerinin olduğu Türkiye’de limitler daha da yüksek olmalı” dedi.
Yeni yönetmelik ne getirdi?
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile KOBİ olabilmek için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limiti 250 milyon liradan 500 milyon liraya çıkarıldı.
KOBİ tanımındaki çalışan sayısı ‘250 kişi ve altı’ olarak değiştirilmedi. Ayrıca düzenleme ile 10 kişiden az çalışanı olan mikro işletmelerin yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço limiti 5 milyon TL’den 10 milyon TL’ye çıkarıldı. 50’den az çalışanı olan küçük işletmeler için limit 50 milyon liradan 100 milyon liraya çıkarıldı. Birçok işletme enflasyon nedeniyle bilançoları şişince KOBİ sınıfından çıkmak zorunda kaldı.
Bu durumda kamunun KOBİ’lere sağladığı bazı vakıf ve avantajlardan yararlanamadılar. Yoğun talep üzerine tarifede yapılan bu değişiklikle birçok işletmenin kısmen de olsa bir miktar rahatlama sağlaması bekleniyor. Söz konusu rakamlar en son Mart 2022’de güncellendi. Öte yandan KOBİ yeterliliğinin kazanılması veya kaybedilmesi ile ilgili kararlarda değerli bir değişiklik yapıldı.
KOBİ niteliği belirlenirken dikkate alınan çalışan sayısı ve bilanço büyüklüğü gibi kriterlerden herhangi birini son iki hesap dönemine ait bilgilerle birlikte aşan işletmeler tekrar KOBİ statüsünü kaybeder. Ancak daha önce KOBİ olmayan ancak son hesap devrinde bu kriterlerin kapsamına giren işletmeler bire bir dönemde KOBİ olacak.